Wie is de groenste? Groene Stad Challenge onderzoekt ruim honderd gemeenten hoe groen de plaatsen zijn

MEGCHELEN – Wat is de groenste stad of het groenste dorp van Nederland? Deze vraag staat centraal bij de Groene Stad Challenge, een nieuw initiatief van o.a. tv-tuinman Lodewijk Hoekstra. De Groene Stad Challenge onderzoekt op buurtniveau hoeveel groen bewoners tot hun beschikking hebben en waar de beste mogelijkheden liggen om verharding te vervangen voor planten. Het initiatief slaat enorm aan: voor deze eerste editie hebben gemeenten uit het hele land zich massaal aangemeld en ook provincies ondersteunen de challenge. Op 24 januari 2022 wordt bekendgemaakt welk van de ruim honderd onderzochte gemeenten mag pronken met de titel ‘Groenste Stad of Dorp van Nederland’. 

Vergroenen begint bij inzicht

Van Aalsmeer tot Zoeterwoude, elke gemeente kampt met de gevolgen van klimaatverandering, zoals hittestress en wateroverlast. Ook het verlies van biodiversiteit is een groot probleem. Een van de meest efficiënte oplossingen is méér groen in steden en dorpen. Daarom willen Nederlandse gemeenten haast maken met het vergroenen van woonwijken en bedrijventerreinen. Maar waar moet je beginnen? Volgens Lodewijk Hoekstra begint het bij inzicht. Hoeveel bomen, struiken en gras heeft iedere inwoner tot zijn beschikking? Wat is de kwaliteit van de beplanting? Waar ligt de meeste zinloze verharding? Lodewijk: “De Groene Stad Challenge is een samenwerking tussen ingenieursbureau Sweco, Husqvarna en NL Greenlabel. Samen hebben we de kennis in huis om op basis van beschikbare data, luchtfoto’s en satellietbeelden inzicht te geven in de mate van vergroening van elke wijk in Nederland. Aan de hand van deze analyses geven we buurten een label, vergelijkbaar met de bekende energielabels. Zo brengen we in kaart waar gemeenten slimmer en effectiever kunnen vergroenen. En we laten zien hoe ze het doen ten opzichte van andere gemeenten op het gebied van groen. Heel Nederland wordt uitgedaagd het nog iets groener te maken, dat is de challenge!”

Meedoen belangrijker dan winnen

De cijfers van ruim honderd gemeenten die worden onderzocht zijn duizelingwekkend. Joeri Meliefste, die namens Sweco de data verzamelt en interpreteert: “We analyseren in totaal 103 gemeenten, die op hun beurt weer bestaan uit 643 plaatsen, onderverdeeld in 3.953 buurten. Bij elkaar opgeteld gaat het om een gebied waar 5.588.965 Nederlanders wonen, bijna één derde van de bevolking. Als in januari alle gegevens over de onderzochte buurten geanalyseerd zijn kunnen we de gemeenten rangschikken en weten we welke stad of dorp op dit moment de groenste is. Natuurlijk is er een prijs voor de gemeente met de overall beste score, maar we hebben ook prijzen voor gemeenten met de meeste potenties om te vergroenen. Binnen de Community of Practice, die Vereniging Stadswerk organiseert, kunnen beleidsambtenaren kennis uitwisselen en elkaar stimuleren. En als ze hulp nodig hebben met het betrekken van bewoners dan staat Stichting Steenbreek voor ze klaar. Zo is er voor elke gemeente wat te halen, meedoen is dus veel belangrijker dan winnen!”

Groene kaart van Nederland

Alle gemeenten die meedingen naar de titel ‘Groenste Stad of Dorp van Nederland’ worden getoond op een interactieve kaart op het HUGSI-platform van mede-organisator Husqvarna (https://www.hugsi.green/groenestadchallenge). Op dit moment zijn hier al de eerste 89 plaatsen op terug te vinden. Via HUGSI wordt wereldwijd de mate van groen in steden in kaart gebracht. Het unieke aan de Groene Stad Challenge is dat Nederlandse steden en dorpen straks op buurtniveau te raadplegen zijn op dit internationale platform. “Zo kunnen gemeenten zich niet alleen in eigen land met elkaar vergelijken, maar zelfs op internationale schaal”, zegt Bart van Hal, marketing manager van Husqvarna Benelux. “De website is openbaar, dus ook bewoners kunnen kijken hoe goed of slecht hun buurt scoort ten opzichte van andere buurten. Zo worden ze in staat gesteld om met concrete gegevens in de hand hun gemeente te bewegen om bijvoorbeeld meer bomen te planten of parken aan te leggen.”

Bekendmaking ‘Groenste Stad of Dorp van Nederland’

Op 24 januari 2022 wordt bekendgemaakt welke gemeenten in de prijzen vallen en welke stad of welk dorp zich een jaar lang de groenste mag noemen. Vanwege de onzekerheid over de dan geldende corona-maatregelen wordt nog onderzocht in welke vorm de prijsuitreiking zal plaatsvinden. In elk geval zal via deze website de uitslag worden gepubliceerd.

Als gemeente of provincie deelnemen aan de Groene Stad Challenge 2.0? Schrijf je nu in voor de volgende editie!