Heeft u als gemeente interesse in deelname aan de Groene Stad Challenge 2.0 maar heeft u nog vragen, bijvoorbeeld over de kosten of over onze methodiek? Hieronder vindt u antwoorden op deze en andere vragen. Wilt u meer weten neem dan contact op via gsc@thegreenlabelinstitute.org.
De kosten voor deelname bedragen jaarlijks € 1.000 (excl. BTW) per gemeente. Deelname wordt per drie jaar overeengekomen.
Enkele provincies bieden de mogelijkheid (deels) bij te dragen in de kosten. Vraag er naar bij uw contactpersoon bij de provincie.
Wanneer u zich inschrijft voor de Groene Stad Challenge 2.0, ontvangt u ieder jaar een meting op het Nationaal Dashboard Toekomstbestendige Leefomgeving, met actuele inzichten op het gebied van klimaat, gezondheid en biodiversiteit in uw gemeente.
KPI’s
We analyseren de bebouwde kern van de stad of het dorp op basis van drie thema’s: klimaat, gezondheid en biodiversiteit. Per thema zijn er meerdere indicatoren gedefinieerd we noemen enkele:
- Hittestress (klimaat)
- Wateroverlast (klimaat)
- Vegetatieopbouw (biodiversiteit)
- Boomkroonoppervlakte (biodiversiteit)
- 3-30-300 regel (gezondheid)
- Luchtkwaliteit (gezondheid)
- Duurzame mobiliteit (gezondheid)
Toetsing aan landelijke normen
Deelnemers aan de Groene Stad Challenge 2.0 krijgen inzicht in hoe hun scores zich verhouden ten opzichte van landelijke normen. Denk aan Groen in en om de Stad (GIOS), Maatlat groene klimaatadaptieve gebouwde omgeving en de landelijke bomennorm. Deze inzichten worden ontsloten via het NDTL.
Ranking op wijkniveau
Op basis van de KPI’s worden buurten beoordeeld op het gebied van klimaat, gezondheid en biodiversiteit. Per KPI ontsluiten we een ranking op wijkniveau, hier ziet u welke wijken het best of het slechtst scoren op een bepaalde KPI.
Welk gebied analyseren jullie?
We analyseren alles: zowel de bebouwde kernen als het landelijk gebied. Hierbij volgen we indelingen van de wijk- en buurtkaarten van het CBS. Dit komt de vergelijkbaarheid van gegevens op het NDTL met andere instrumenten ten goede: CBS wijken en buurten zijn de meest standaard indeling voor het analyseren van gegevens op buurtniveau.
Rekenen jullie naast publiek ook privaat groen mee?
Ja. Zowel publiek als privaat groen wordt meegenomen in de meting.
Op basis van welke data analyseren jullie?
Wij gebruiken openbare databronnen, aangevuld met ingekochte data. We gebruiken bijvoorbeeld de hoogwaardige groendata van Cobra Groeninzicht. Ook gebruiken we gangbare openbare databronnen zoals Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) en Het Nationale Wegenbestand. In het NDTL kunt u per KPI zien welke invoerdata is gebruikt om deze KPI door te rekenen.
Hoe actueel is de data die jullie gebruiken?
We gebruiken de meest actueel beschikbare geografische data. Aangezien niet alle databronnen dezelfde verversingsfrequentie hebben betekent dit dat sommige data van recenter datum is dan andere. Dit komt mede doordat we gebruikmaken van overheidsdata, daar zijn we dus van afhankelijk. We zorgen ervoor dat alle data die wordt gebruikt zo actueel mogelijk zijn.
Hoe gedetailleerd zijn de uitkomsten?
De meting wordt gedaan tot op een detailniveau van 1×1 meter nauwkeurigheid.
Voor de invoerdata waar we mee rekenen geldt dat de nauwkeurigheid varieert. Zo rekenen we met groendata van 25×25 cm nauwkeurig. Alle modellen draaien op 1×1 meter nauwkeurigheid, bijvoorbeeld het model voor wateroverlast.
Wat gebeurt er met de uitkomsten, worden deze openbaar gedeeld?
De uitkomsten worden ontsloten voor uw gemeente op het NDTL, ze worden niet openbaar gedeeld. Alleen Groene Stad Challenge 2.0 deelnemers en abonnementhouders van het NDTL kunnen de uitkomsten bekijken, over het algemeen zijn dit andere overheden.
Inzichten Gezondheid
Gezondheid
Steeds meer komt er aandacht voor de relatie tussen de inrichting van de leefomgeving en onze gezondheid. Vanuit de wetenschap worden er veelvuldig inzichten gedeeld die ons bewust maken van het positieve verband tussen een groene leefomgeving en de gezondheid van mensen. Groen heeft positieve effecten op onze fysieke gezondheid en mentale gezondheid. Bij de fysieke gezondheid moet u dan denken aan de zuiverende en koelende werking van groen en dat met name bomen. Maar ook het dempen van geluid of het afvangen van fijnstof. Groen zorgt ook voor een betere mentale gezondheid, door de stressreducerende functie van groen. Alleen al uitkijken op groen heeft een positief effect op gezondheid en vermindert stressgerelateerde aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, depressies en angststoornissen. Ook biedt groen kansen voor ontmoeting en zet het aan tot beweging. Kortom enorm veel positieve effecten van groen op onze gezondheid.
Inzicht
Middels de challenge maken we het thema gezondheid inzichtelijk aan de hand van de 3-30-300 regel. Deze regel geeft streefwaarden voor een gezonde, groene leefomgeving. Ook bieden we inzicht in luchtkwaliteit en duurzame mobiliteit.
Inzichten Biodiversiteit
Biodiversiteit
De biodiversiteit holt de laatste jaren achteruit. Om deze achteruitgang stop te zetten en misschien zelfs om te keren moeten we zorgen voor meer leefgebied. Daarbij moeten we niet alleen kijken naar het landelijk gebied en natuurgebieden, ook de stad biedt heel veel potentie. Nederlandse steden worden steeds belangrijker als leefgebied voor allerlei soorten planten en dieren. De biodiversiteit in steden is tegenwoordig zelfs vaak hoger dan op het platteland, omdat er veel variatie en afwisseling is in het landschap en er weinig bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. In het algemeen kan gezegd worden dat voor een hoge biodiversiteit het belangrijk is dat er voldoende groen is, dat dit goed verbonden is en dat er veel variatie in het groen is. Daarnaast draait biodiversiteit ook om de soorten en afwisseling daartussen. Helaas zijn veel steden en dorpen nog vrij eenzijdig ingericht, met veel van hetzelfde en veelal bomen en gras. Gelaagdheid in beplanting is ook belangrijk voor de biodiversiteit.
Inzicht
We maken middels de challenge de vegetatieopbouw inzichtelijk, belangrijk als u wilt sturen op condities voor biodiversiteit. Ook maken we inzichtelijk wat het boomkroonvolume per m2 is en wat de boomkroonoppervlakte is per wijk en buurt.
Inzichten Klimaat
Klimaat
Klimaatverandering heeft zowel directe als indirecte gevolgen voor de kwaliteit van onze leefomgeving. De extremen in het weer, zoals droogte, hittegolven en zware regenval, hebben niet alleen invloed op de veiligheid van onze leefomgeving, maar beïnvloeden ook de gezondheid van mensen en de biodiversiteit. Groen speelt hierbij een verbindende rol. Het draagt zowel bij aan de gezondheid van de inwoners als de biodiversiteit, maar ook aan het oplossen van diverse klimaatproblemen: groen zorgt voor verkoeling, het laat water infiltreren en houdt water (tijdelijk) vast.
Inzicht
Middels de challenge brengen we aspecten van klimaatadaptatie in kaart. Dit doen we door risico’s op hittestress (gevoelstemperatuur) en wateroverlast inzichtelijk te maken. Maar ook door koele plekken, schaduwdekking en schaduw op wandel- en fietspaden in kaart te brengen.
Deelname aan de Groene Stad Challenge levert uw gemeente het volgende op:
- Een nieuw, gebruiksvriendelijk dashboard, het Nationaal Dashboard Toekomstbestendige Leefomgeving (NDTL), waarin je als gemeente jaarlijks voortgang op je duurzaamheidsdoelen ziet. Dit wordt toegankelijk via het NDTL kennis- en inspiratieportaal;
- Integrale inzichten in drie duurzaamheidsthema’s: klimaatadaptatie, gezondheid en biodiversiteit;
- Een ranglijst van wijken per gemeenten met integrale scores op klimaatadaptatie, gezondheid en biodiversiteit;
- Inzicht in een score op landelijke normen, zoals de 3-30-300 regel.
Koninklijke Vereniging Stadswerk faciliteert in samenwerking met Sweco en The Greenlabel Institute een Community of Practice. Deze bijeenkomst is bedoeld voor gemeentelijke leden van Stadswerk en deelnemers aan de Groene Stad Challenge 2.0 die werkzaam zijn op onder andere de terreinen beleid, ecologie, natuur, biodiversiteit, gezondheid en uitvoering. Daarnaast zullen via de landelijke Stadswerk-webinars relevante en actuele ontwikkelingen breder onder de aandacht worden gebracht.
Deelname aan de Groene Stad Challenge levert iedere gemeente waardevolle inzichten op in de kansen en uitdagingen op het vlak van klimaat, gezondheid en biodiversiteit. Maar hoe kunnen deze kansen efficiënt en duurzaam worden benut? Om gemeenten bij deze vraagstukken te ondersteunen bieden de initiatiefnemers en partners van de Groene Stad Challenge 2.0 verdiepende producten en diensten. Denk hierbij aan koppeling met uw eigen databestanden tot complete vergroeningstrajecten en labeling van de buitenruimte aan de hand van de meetinstrumenten van NL Greenlabel.
Nee. Nieuwe deelnemers aan de Groene Stad Challenge 2.0 zijn te allen tijde van harte welkom. We blijven het hele jaar door meten.
De ranking van de Groene Stad Challenge verandert van schaalniveau: we gaan van een ranking van alle deelnemende gemeenten naar een ranking per gemeente op wijkniveau.
De ranking van alle deelnemende gemeenten verdwijnt omdat nu heel Nederland wordt doorgerekend. Hiermee wordt het écht een landelijke meting waardoor de scores niet meer te vergelijken zijn met de scores van de eerste drie metingen.
Ja. De eerste meting van de Groene Stad Challenge 2.0 is een nulmeting op de thema’s klimaat, gezondheid en biodiversiteit. Jaarlijks wordt een nieuwe meting ontsloten voor deelnemers.
Toegang tot het Nationaal Dashboard Toekomstbestendige Leefomgeving geeft u inzicht in de resultaten voor uw gemeente. Deze blijven continu beschikbaar.
Deelnemers aan de Groene Stad Challenge krijgen, via hun contactpersoon, van ons een instructiemail voor het aanmaken van accounts op het NDTL.
Zodra de data op orde zijn informeren we de contactpersoon van uw gemeente of provincie.
Ja, dit is mogelijk. Als deelnemer aan de Groene Stad Challenge krijg je toegang tot het NDTL, waar ook de metingen van andere gemeenten te zien zijn.
Buurten worden stuk voor stuk toegevoegd, het kan zijn dat op een gegeven moment sommige buurten nog worden doorgerekend. Deze komen in de komende maanden beschikbaar. Ook ontsluiten we eerst de cijfermatige data, pas later wordt ook het kaartmateriaal toegevoegd.
Gemeente Aalten |
Gemeente Albrandswaard |
Gemeente Alkmaar |
Gemeente Almere |
Gemeente Alphen aan de Rijn |
Gemeente Amersfoort |
Gemeente Amstelveen |
Gemeente Apeldoorn |
Gemeente Assen |
Gemeente Baarn |
Gemeente Barendrecht |
Gemeente Barneveld |
Gemeente Bergen |
Gemeente Blaricum |
Gemeente Bloemendaal |
Gemeente Breda |
Gemeente Bronckhorst |
Gemeente Brunssum |
Gemeente Bunnik |
Gemeente Bunschoten |
Gemeente Buren |
Gemeente Coevorden |
Gemeente De Bilt |
Gemeente De Ronde Venen |
Gemeente Delft |
Gemeente Delft |
Gemeente Deurne |
Gemeente Diemen |
Gemeente Dijk en Waard |
Gemeente Doetinchem |
Gemeente Dordrecht |
Gemeente Dronten |
Gemeente Eemnes |
Gemeente Elburg |
Gemeente Emmen |
Gemeente Enschede |
Gemeente Gooise Meren |
Gemeente Gouda |
Gemeente Haarlem |
Gemeente Haarlemmermeer |
Gemeente Harderwijk |
Gemeente Heerde |
Gemeente Heiloo |
Gemeente Helmond |
Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht |
Gemeente Hillegom |
Gemeente Hilversum |
Gemeente Hollands Kroon |
Gemeente Hoogeveen |
Gemeente Hoorn |
Gemeente Houten |
Gemeente Huizen |
Gemeente IJsselstein |
Gemeente Kaag en Braassem |
Gemeente Koggenland |
Gemeente Laarbeek |
Gemeente Lansingerland |
Gemeente Laren |
Gemeente Leiderdorp |
Gemeente Lelystad |
Gemeente Leusden |
Gemeente Lingewaard |
Gemeente Lisse |
Gemeente Lopik |
Gemeente Maasdriel |
Gemeente Maasgouw |
Gemeente Maashorst |
Gemeente Maassluis |
Gemeente Meppel |
Gemeente Midden-Delfland |
Gemeente Molenlanden |
Gemeente Montferland |
Gemeente Montfoort |
Gemeente Neder-Betuwe |
Gemeente Nieuwegein |
Gemeente Nieuwkoop |
Gemeente Noordoostpolder |
Gemeente Oegstgeest |
Gemeente Oldebroek |
Gemeente Oldenzaal |
Gemeente Oss |
Gemeente Ouder-Amstel |
Gemeente Oudewater |
Gemeente Papendrecht |
Gemeente Purmerend |
Gemeente Putten |
Gemeente Raalte |
Gemeente Renkum |
Gemeente Renswoude |
Gemeente Rheden |
Gemeente Rhenen |
Gemeente Ridderkerk |
Gemeente Rijswijk |
Gemeente Roosendaal |
Gemeente Schagen |
Gemeente Sittard-Geleen |
Gemeente Soest |
Gemeente Stichtse Vecht |
Gemeente Teylingen |
Gemeente Tilburg |
Gemeente Urk |
Gemeente Utrecht |
Gemeente Utrechtse Heuvelrug |
Gemeente Veenendaal |
Gemeente Venlo |
Gemeente Vijfheerenlanden |
Gemeente Vlaardingen |
Gemeente Vught |
Gemeente Waalwijk |
Gemeente Weert |
Gemeente West Betuwe |
Gemeente Westland |
Gemeente Wijk bij Duurstede |
Gemeente Winterswijk |
Gemeente Woerden |
Gemeente Woudenberg |
Gemeente Zaanstad |
Gemeente Zaltbommel |
Gemeente Zeewolde |
Gemeente Zeist |
Gemeente Zevenaar |
Gemeente Zoetermeer |
Gemeente Zoeterwoude |
Gemeente Zwijndrecht |
Provincie Utrecht |
Provincie Flevoland |
Provincie Drenthe |
Provincie Noord-Holland |
Provincie Gelderland |
Provincie Zuid-Holland |