Wat is HUGSI? Lees meer over de Husqvarna Urban Green Space Index.

HUGSI - Husqvarna Urban Green Space Index

Mede dankzij de data die wereldwijd wordt verzameld door het HUGSI-platform is de Groene Stad Challenge in staat gedegen analyses te maken van het groen in de Nederlandse steden en dorpen. Gecombineerd met data en kennis van Sweco én de methodieken van NL Greenlabel levert dit een mix van waardevolle inzichten op die beleidsmakers kan helpen bij de vergroeningsopgave. Maar wat is HUGSI eigenlijk? Waar staat dit platform voor en hoe werkt het precies? In dit artikel lees je er meer over.

Deep learning technieken

HUGSI is een afkorting voor Husqvarna Green Space Index en staat voor een methode van analyse van het groen in steden wereldwijd middels satellietdata. Door kunstmatige intelligentie (AI) en deep learning-technieken toe te passen op satellietbeelden, geeft HUGSI inzichten over de omvang, het aandeel, de verspreiding en de vitaliteit van het groen in stedelijke gebieden. Door steden wereldwijd te analyseren beschikt HUGSI over belangrijke informatie over landgebruik (grijs gebied, water, vegetatie bomen/gras), gezondheid van de vegetatie en de verdeling van het groen over de stad of dorp.

VIDEO – Presentatie van de Husqvarna Urban Green Space Index (HUGSI)

Groene KPI’s

Om de ontwikkeling van het stedelijk groen te kunnen vergelijken (en te volgen)  hanteert het HUGSI-platform zes Key Performance Indicators (KPI’s):

Oppervlakte van de groene ruimte gedeeld door de grootte van de totale stedelijke oppervlakte van een stad. Hiervoor is de oppervlakte binnen de stadsgrenzen opgedeeld in 4 categorieën: bomen, gras, water en overig. Door het gebied bedekt met bomen en gras op te tellen en te delen door het totale gebied, ontstaat een score voor de hoeveelheid vegetatie.

HUGSI meet de gezondheid van vegetatie met NDVI (Normalized Difference Vegetation Index), een veelgebruikte indicator voor de gezondheid van vegetatie, gebaseerd op de absorptie van zichtbaar en onzichtbaar licht. De NDVI-waarde van levende vegetatie varieert van 0 tot 1 en waarden boven 0,5 worden beschouwd als gezonde vegetatie.

 

Oppervlakte van de groene ruimte gedeeld door de bevolking die in het stedelijk gebied van een stad woont. Simpel gezegd hoeveel groen is er per persoon beschikbaar in de stad. Het is echter mogelijk dat de opgenomen groene ruimte niet voor iedereen toegankelijk of beschikbaar is. Toch is deze KPI nuttig om steden met een vergelijkbare groene ruimte te kunnen vergelijken en om een ​​relatieve score te krijgen afhankelijk van de bevolking van de stad.

De mate van groen van een stad kan ook worden gerelateerd aan de verdeling  van de vegetatie in de stad. Is al het groen geconcentreerd in één groot park of is het verspreid over alle delen van de stad? HUGSI meet de verdeling van groen op basis van het gemiddelde percentage groen over alle gedefinieerde buurten van een stad.

HUGSI gebruikt een machine learning-model om bomen te onderscheiden van andere vegetatie, waaronder struiken. Het model is getraind op visueel gelabelde datasets waarin vegetatie van meer dan één meter hoogte als bomen wordt geclassificeerd.

HUGSI gebruikt ook een machine learning-model om gras te onderscheiden van andere vegetatie. Het model is getraind op een visueel gelabelde dataset waarin vegetatie onder de één meter hoogte als gras wordt geclassificeerd.

VIDEO – Durban (Zuid-Afrika) werd in 2019 bekroond met ‘Global Green Model City 2019’. 

Groenste Stad ter wereld

Op basis van de KPI’s ontstaat voor elke (deelnemende) stad ter wereld een eindscore. In 2020 zijn op deze manier 155 steden in 60 verschillende landen geanalyseerd. Uit de analyse bleek dat de Amerikaanse stad Charlotte (North Carolina) zich tenminste voor een jaar de Groenste Stad ter wereld mag noemen. Op de tweede plaats staat de Zuid-Afrikaanse stad Durban, in 2019 nog de Groenste Stad ter wereld (zie video).

 

Kijk voor informatie over HUGSI, de ranking en de rapporten per stad op www.hugsi.green

Als gemeente of provincie deelnemen aan de Groene Stad Challenge 2.0? Schrijf je nu in voor de volgende editie!