Welke stad en welk dorp heeft het meeste groen binnen de bebouwde kom? Op 24 januari a.s. zullen we dat weten, want dan wordt tijdens de Groen Award liveshow vanuit Circl Amsterdam de uitslag bekendgemaakt van de Groene Stad Challenge 2021. In aanloop naar de bekendmaking van de winnende gemeenten zullen verschillende tafelgasten bij presentator Harm Edens aanschuiven om een inkijkje te geven in de achtergrond en werkwijze van de challenge. In totaal zullen er maar liefst 10 awards en 5 aanmoedigingsprijzen bekend worden gemaakt.
Voor de Groene Stad Challenge zijn 103 gemeenten geanalyseerd, die op hun beurt weer bestaan uit 551 plaatsen, onderverdeeld in 3.523 buurten. Bij elkaar opgeteld gaat het om een gebied waar 5.639.335 Nederlanders wonen, bijna één derde van de bevolking. Tijdens de liveshow gaan de initiatiefnemers inzichtelijk maken op welke manier de verzamelde data is gebruikt om de deelnemende gemeenten te rangschikken. Zo is bijvoorbeeld gekeken naar de plekken waar het groen zich bevindt en waar het uit bestaat (gras, struiken of bomen). Ook is in elke gemeente onderzocht waar de meeste ‘zinloze’ verharding ligt en welke terreinen en gebieden de meeste potentie hebben om te vergroenen.
De Groene Stad Challenge kent alleen maar winnaars, want los van de uiteindelijke plek op de ranglijst ontvangt elke deelnemende gemeente inzicht in hoe groen hun plaatsen en buurten zijn en wordt er ook gemonitord op hun groene prestaties in de komende jaren. Tijdens de Groen Award liveshow zullen maar liefst 10 awards en 5 aanmoedigingsprijzen bekend worden gemaakt. Maar uiteindelijk is er maar voor één stad en voor één dorp de begerenswaardige titel Groenste Stad en Groenste Dorp van Nederland. Benieuwd welke gemeenten in de prijzen zullen vallen? Schakel dan in op 24 januari a.s. om 15:00 uur en meld je vooraf aan via https://circl.nl/programma/groene-stad-challenge.
Met de Groene Stad Challenge willen de initiatiefnemers Sweco, Husqvarna en NL Greenlabel samen met Vereniging Stadswerk en Stichting Steenbreek de provincies en gemeenten helpen om de vergroening van de Nederlandse steden en dorpen te versnellen. Dat is nodig om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen, de afname van biodiversiteit tegen te gaan én om de bebouwde omgeving aantrekkelijk en leefbaar te houden. De eerste editie van de challenge is een instant succes: maar liefst 103 gemeenten gingen in op de uitnodiging van tv-tuinman Lodewijk Hoekstra om zich te onderwerpen aan een diepgaande ‘groen-analyse’.