Provincie Utrecht maakt deelname aan Groene Stad Challenge mogelijk voor alle Utrechtse gemeenten

Na de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Gelderland biedt ook de provincie Utrecht gemeenten de mogelijkheid mee te doen aan de Groene Stad Challenge. Hiermee wordt de vergroening van de leefomgeving van inwoners van Utrecht versneld. De provincie stelt alle 26 Utrechtse gemeenten in staat mee te doen aan de Groene Stad Challenge en zo kans te maken op de titel ‘Groenste Stad of Dorp van Nederland’. De provincie laat voor inzet bij haar eigen beleid sowieso van elke Utrechtse gemeente een overzicht maken van het groen in de bebouwde leefomgeving, maar deelname aan de challenge is vrijwillig

Groene Stad Challenge

Parken, groene straten en tuinen maken steden en dorpen aantrekkelijk om in te wonen en te recreëren. Maar groen is méér dan alleen decoratie van de buitenruimte: het is ook noodzakelijk om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen en om de leefomgeving gezonder en biodiverser te maken. De Groene Stad Challenge wil alle steden en dorpen in Nederland helpen met de vergroening van de bebouwde leefomgeving en daagt gemeenten  uit om hun groene agenda versnellen. Deelnemende gemeenten worden drie jaar lang gevolgd op het gebied van groen in de bebouwde kernen, waarbij zowel het openbare groen als de particuliere tuinen worden meegenomen. Op basis van data-analyse, satellietbeelden, luchtfoto’s en de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) wordt gekeken waar inwoners genoeg of te weinig groen in hun omgeving hebben. Gemeenten kunnen met de resultaten aan de slag, waarbij ze worden ondersteund door een team van experts. Door de gegevens van alle Nederlandse gemeenten met elkaar te vergelijken ontstaat een helder beeld van de plaatsen waar het goed gaat en waar het beter kan. Voor de best presterende gemeenten worden in januari prijzen uitgeloofd, met als de hoofdprijs de eretitel ‘Groenste Stad of Dorp van Nederland’.

Utrechtse gemeenten

Ruim tachtig gemeenten uit het hele land, zowel grote steden als kleine dorpen, hebben zich reeds opgegeven voor de challenge. Wanneer naast Bunnik, Utrechtse Heuvelrug en Zeist ook de overige Utrechtse gemeenten meedoen aan de challenge gaat het deelnemersveld over het magische aantal van honderd heen; een mijlpaal. Mede-organisator en ambassadeur van de Groene Stad Challenge, tv-tuinman Lodewijk Hoekstra, is enthousiast: ‘We wisten al dat veel gemeenten graag willen vergroenen, maar deze massale opkomst hadden we niet durven dromen toen we enkele maanden geleden samen met ingenieursbureau Sweco dit idee bedachten!’ Het is geweldig om te merken dat ook de provincies, zoals provincie Utrecht, de challenge omarmen. Dankzij hun bijdragen worden gemeenten in staat gesteld het groen in kaart te brengen. Dat is keihard nodig, omdat ze daarmee de juiste vergroeningsmaatregelen kunnen nemen. Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: een groene gezonde leefomgeving die goed voor mens en dier! 

De Groene Stad Challenge wordt georganiseerd door Sweco, Husqvarna en NL Greenlabel. Kijk voor meer informatie en het inschrijfformulier op www.groenestadchallenge.nl.

Als gemeente of provincie deelnemen aan de Groene Stad Challenge 2.0? Schrijf je nu in voor de volgende editie!