De Groene Stad Challenge is in 3 jaar tijd een hele succesvolle landelijke analyse geworden voor gemeenten en provincies. Het aantal deelnemers steeg naar 125 gemeenten en 6 provincies. We kondigen nu de Groene Stad Challenge 2.0 waarin we een aantal verbeteringen doorvoeren en voortbouwen op het eerdere succes van de Groene Stad Challenge.
Tijdens het afgelopen jaar hebben we met verschillende gemeenten gesproken over de Groene Stad Challenge en hoe deze nog beter kan bijdragen aan de vergroeningsdoelstellingen. We hielden diepte-interviews en verzamelden input in de Community of Practice, waarin gemeenten actief participeren. Op basis van die feedback concludeerden we dat we de Groene Stad Challenge vooral dóór moeten zetten, mits we deze aanzienlijk verbreden en verdiepen.
De Groene Stad Challenge 2.0 biedt vijf grote verbeteringen
- Een nieuw, gebruiksvriendelijk dashboard, het Nationaal Dashboard Toekomstbestendige Leefomgeving (NDTL), waarin je als gemeente jaarlijks voortgang op je duurzaamheidsdoelen ziet. Dit wordt toegankelijk via het NDTL kennis- en inspiratieportaal;
- Integrale inzichten in drie duurzaamheidsthema’s: klimaatadaptatie, gezondheid en biodiversiteit;
- Voor alle provincies en gemeenten van Nederland, op wijk- en buurtniveau;
- Een ranglijst van wijken per gemeenten met integrale scores op klimaatadaptatie, gezondheid en biodiversiteit;
- Inzicht in een score op landelijke normen als de 3-30-300 regel.
Verrijking van de groenanalyse
Vanaf dit jaar biedt de Groende Stad Challenge 2.0 dus een aanzienlijk breder inzicht in het effect van groen op de leefomgeving. We vertalen de impact van groen door naar klimaatadaptatie en de effecten van hitte en wateroverlast. Ook biedt het dashboard inzicht in de impact van groen op gezondheid (3-30-300 regel) en biodiversiteit. Deze inzichten sluiten beter aan bij landelijke normen (in ontwikkeling zoals Groen in en om de Stad en Basiskwaliteit Natuur) en vervangen de KPI die tot op heden werden gebruikt.
Samen continu leren en verder verbeteren
Op het gebied van de natuurinclusieve leefomgeving is erg veel in beweging. In de afgelopen jaren hebben we geleerd hoe waardevol het kan zijn om deze ontwikkelingen samen bij te houden en van elkaar te leren hoe we de vertaling van beleid naar praktijk kunnen maken. Onze Community of Practice (CoP) blijft hiervoor de verbindende schakel met bijeenkomsten en kennisdeling. In deze community werken we samen aan de toepassingen van meten en monitoren, natuurinclusief data-gedreven werken, in onze dagelijkse praktijk van gebiedsontwikkeling. Ook werken we samen aan de doorontwikkeling van het NDTL, zodat dit nauw blijft aansluiten bij behoeften van gemeenten en provincies.
De Groene Stad Challenge 2.0 continueert ook de samenwerking tussen de partners Sweco, Husqvarna, NL Greenlabel, de Koninklijke Vereniging Stadswerk en de nieuwe stichting The Greenlabel Institute. Deze stichting zal de coördinatie van alle activiteiten rondom de Groene Stad Challenge op zich nemen.
Bezoek ons op de Nationale Klimaat Expo in Houten!
Het eerstvolgende evenement waarop je kennis kan maken met de Groene Stad Challenge 2.0 en het Nationaal Dashboard Toekomstbestendige Leefomgeving is tijdens de Nationale Klimaat Expo in Houten op 16 en 17 april. Hier kan je je aanmelden voor dit evenement. Tijdens dit evenement verzorgen we sessies en lezingen rondom de Groene Stad Challenge 2.0, de Community of Practice en het Nationaal Dashboard Toekomstbestendige Leefomgeving. Zorg dat je er bij bent!